Психоактивні речовини та їх вплив на організм людини

    Вживання психоактивних речовин, таких як тютюн, алкоголь, наркотики, впливають нае лише фізичне, але і на психічне здоров'я людини. Зменшується мозкова активність, змінюється сприйняття, порушуються когнітивні процеси (пам’ять, мислення, увага, уява). Саме тому ці речовини називають психоактивними. 



    Окремі з цих речовин використовують в медицині (лише за призначенням лікаря і під суворим контролем). Проте деякі з них, які є не менш шкідливими – алкоголь, тютюн – не заборонені законом. Найбільшу небезпеку становлять наркотичні речовини, наркотики. Головна загроза психоактивних речовин – звикання та замежність. Систематичне вживання будь-яких ПАР викликає фізичну та психологічну залежність.

Психоактивні речовини (ПАР) – це речовини, що спричиняють залежність за умов систематичного вживання.

    Фізична залежність – це така залежність від певної психоактивної речовини,відсутність якої спричиняє сильне роздратування і неконтрольованість своїх дій. Під час фізичної залежності залежна людина прагне будь- якими способами(навіть кримінальними) здобути потрібну дозу препарату.

  Психологічна залежність — неконтрольване бажання вживати ПАР, задля отримання приємних відчуттів, або позбавлення психологічного болю. Така залежність може виникати навіть після одноразового прийому деяких видів наркотичних речовин.


Міфи про наркотики

    Більша частина інформації, яку отримує людина про наркотики – неправда. Вона надходить від продавців наркотиків, або людей, які самі їх вживають. 

       Міф  1. «З одного разу нічого не буде». 

    Дуже часто люди вважають, що зпер шого разу звикання до наркотиків не буває. Але, по-перше, це не завжди вірно - кокаїн або, наприклад, солі і спайс, викликають звикання відразу. По-друге, ті, хто пробує вперше, майже ніколи не зупиняються і пробують вдруге, тому що в перший раз отримали яскраві емоції і ейфорію.


    Міф 2. «Це просто, щоб розслабитися». 

    Наркомани часто пояснюють свою наркозалежність тим, що хочуть розслабитися, тому і

беруть дозу. Однак стан сп'яніння зовсім не сприяє розслабленню. І вже тим більше наркотики не здатні зробити людину відпочившою (відпочинок в даному випадку як синонім розслаблення), так як після вживання дози через якийсь час настає ломка, і це фізіологічний стан дуже болісний.


    Міф  3. «Такий наркотик, як марихуана - є легким і не викликає звикання». 

    У багатьох наркоманів залежність почала формуватися через куріння марихуани. Вважається, що вона не має сильного негативного впливу на психіку і тіло. Однак, її вплив не набагато менший, ніж у «важких» наркотиків, просто її дію розтягнуто в часі. Насправді будь-який наркотик викликає залежность, будь то марихуана, або кокаїн, або спайс.


    Міф  4. «Наркотики допомагають забути все погане». 

  Спочатку це твердження може бути правдивим, але тільки до першої ломки. Далі вже відмовитися від важкого стану не вийде, і фокус уваги наркомана звужується до однієї думки - де б взяти дозу. Поки наркотик діє – здається що проблем, дійсно, немає. Але дія наркотику швидко закінчується, і з кожним разом, з кожною новою дозою через звикання організму людина відчуває менше ейфорії і менше яскравих емоцій, і період кайфу триває все менше.


    Міф 5. «Наркотики дарують чудовий настрій».

    Ейфорія, кайф, гарний настрій з кожним новим прийомом наркотиків знижуються, і цей процес незворотній. Пастка наркотиків в цьому і полягає, що обіцяне щастя незабаром зникає, а за нього весь час треба розплачуватися здоров'ям.


    Міф 6. «Наркотики є особистою справою, хочу - приймаю, хочу - ні».

По-перше, це не індивідуальна проблема, а соціальна, оскільки зачіпає сім'ю наркомана, а часто -

ще й сторонніх людей, адже наркоман в пошуках дози здатний на все, в тому числі і на кримінальні вчинки. По-друге, сім'ї дуже важко, коли один з її членів стає наркоманом. Це не тільки соматичні захворювання, а й психологічні, і лікуванню вони піддаються з великими труднощами. Оскільки сам наркоман не впорається зі своєю хворобою, то йому буде потрібна допомога сім'ї і лікарів, а значить, це ніяк не особиста справа. 


    Міф  7. «Наркотик - це муза для художників».

    Будь-яка неординарність людини і його творчий талант обумовлені роботою його мозку. Наркотики не просто погіршують при тривалому прийомі роботу мозку, вони викликають деградацію. І дуже скоро творча людина, що приймає наркотики, втратить і свій талант, і все своє здоров'я.


Будь відповідальним за своє життя! 

Скажи наркотикам НІ!


Джерела: https://altera-med.com/uk/mify-o-narkotikakh2

Коментарі