Я подумаю про це завтра...

    Мабуть всім відома ситуація, коли виконання якоїсь справи ми відкладаємо на вечір, на завтра, на після завтра, а потім виконуємо її з великим небажанням і лише тому що вже горять дедлайни... Це і є прокрастинація.

Прокрастинація — психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат.

    Причин для виникнення такої ситуації є безліч: від особистого перфекціонізму до внутрішньої тривожності - не дарма ж прокрастинацію вважають захисним механізмом нашої психіки.

    Але чи є тоді прокрастинація проблемою? - Так, якщо вона заважає дійти до мети.

    Тоді як побороти цю проблему?

     А тут вже доведеться добряче постаратись:

✔️Плануй свій час. Виділяй час на виконання завдання і обов'язково час для відпочинку.

✔️Склади план виконання завдань. Визнач які завдання є пріоритеними, по яким вже горять дедлайни, які можна виконати в другу чергу. Тут доречно скористатися матрицею Ейзенхауера.

✔️ Встанови штраф за прострочення. Наприклад, час який відведено на особисті потреби (соц мережі, серіали, тд) тепер доведеться витратити на завершення завдання.

✔️Абстагуйся від зовнішніх подразників. Дотримуйся мобільної тиші. А ще краще заховай телефон подалі від себе до кінця виконання завдання.

✔️Якщо дуже важко приступити до виконання завдання - користуйся правилом "20 хв" - виконуй справу щодня протягом 20 хв.

✔️ Винагороджуй себе за виконану роботи - зроби позапланову перерву, завари чайку, з'їж щось смачненьке.


Пам'ятай! 

Вміння справлятися з прокрастинацією - 

величезний крок на шляху до мети!

Коментарі